Catalán

Baraja Ladomi

Joc pedagògic creat i patentat per Gabriel Mirelman.
JOC BÀSIC
Com jugar amb el joc de Ladomi, bàsic?
JUGADORS
El joc bàsic es juga amb dos jugadors, l’un davant l’altre. Cada jugador pot utilitzar una mà, normalment la mà dreta.
PREPARACIÓ
Primer hem de separar les cartes amb el símbol b (pla) i # (agut), i jugar amb les cartes restants (49 notes naturals). Un cop barrejades, a cada jugador se li reparteixen quatre piles de cinc cartes cap a baix cadascuna, anomenades «piles per descartar» (blau). La resta de cartes es divideixen aproximadament en dues piles iguals, una per a cada jugador anomenades «piles de servei» (taronja), que es veuran cap per avall i es posaran a la dreta de cada jugador. (s) Al centre de la taula hi haurà l’espai per a les dues «piles de joc» (blanc). Al començament del joc no hi ha cap carta en aquests dos espais. 
 
———————————————- 
RITUAL: 1 2 3, LADOMI!
Un cop col·locades les cartes, heu de realitzar un ritual per començar a jugar: 
 
Cada jugador dóna dos copets a la seva pila de servir i pica de mans amb el seu oponent. Al mateix temps que es toquen les piles, es diu en veu alta i a l’uníson: «un, dos, tres!». Tot seguit i repetint el mateix ritme, es repeteixen els tres cops dient en veu alta: «La-Do-Mi!».
 
JUGUEM!!!!
Després del ritual, cada jugador pot destapar la carta superior de la seva pila i deixar-la cap amunt a la nova pila, anomenada pila de joc. A continuació, cada jugador pot descobrir la primera de cadascuna de les seves piles descartades. 
 
COMENÇA EL COMPTE ENRERE! 
Has de ser el més ràpid a descartar! 
 
El primer jugador que aconsegueixi quedar-se sense cartes a les quatre piles descartades guanya la partida !! 
 
COM DESCARTAR 
Si a una de les piles de joc hi ha una targeta amb la nota «La», podreu descartar-la si teniu a la pila de descartar una carta amb la nota anterior o posterior, és a dir, si teniu la nota « Sol »o la nota« Si ».
A mesura que juguem a cartes a la pila de joc, les cartes de les piles descartades s’han de descobrir. 
 
Els dos jugadors poden descartar-se a qualsevol de les dues piles de joc simultàniament. El jugador més ràpid en desfer-se de les seves cartes guanya. 
 
BLOQUEIG 1
En el cas que cap dels jugadors pugui continuar descartant-se, es repeteix el ritual inicial i es posa una nova carta descoberta a cadascuna de les piles de joc. En cas de seguir el joc bloquejat, es repeteix el ritual tantes vegades com sigui necessari per continuar jugant. 
 
BLOQUEIG 2
Si s’esgoten les cartes de servei, les cartes de joc es recullen, es barregen i es divideixen aproximadament en dues piles iguals, una per a cada jugador. A continuació, es col·loquen cap a baix com a piles de servei.
 
Un cop preparades les cartes, el ritual es repeteix i el joc torna a començar.
 
PER QUÈ LA BARALLA LADOMI ÉS UN JOC PEDAGOGIC?
Jugant el joc bàsic, hem desenvolupat indirectament la capacitat de pensar ràpidament en intervals de segona ascendent i descendent. 
 
Un cop jugada aquesta versió del joc bàsic, podem canviar l’interval a treballar: terceres, quartes, cinquenes, etc.
 
Més informació i altres jocs musicals a www.barajaladomi.com